Entreprisekontoret

Ring oss nå:

970 01 943

Hovedentreprenøren går konkurs – kan du hente materialene dine? 4 konkrete cases

Situasjonen er følgende – hovedentreprenøren går konkurs

Se for deg følgende situasjon om konkurs: Du er underentreprenør i et vegbyggingsprosjekt og skal montere et rekkverk. Du har inngått kontrakt med hovedentreprenøren basert på NS 8416 (som igjen har kontrakt med byggherren basert på NS 8406).  

Etter at dere har inngått kontrakt, sier byggherren at han vil ha rørrekkverk. Du bestiller rekkverk fra Vik Ørsta, som sender både rekkverk og faktura til deg. Etter at du får fakturaen, sender du faktura til hovedentreprenøren og leverer rekkverket til byggeplassen. Det skal bli montert senere.  

…plutselig går hovedentreprenøren konkurs! Og det uten at du har fått betalt for rekkverket ditt! Hva gjør du da? Kan du hente rekkverket ditt? Det skal vi gå gjennom i denne artikkelen!  

Hvordan hente materialer når hovedenterprenøren går konkurs?

For å få svaret på spørsmålet vårt må vi ta utgangspunkt i hva NS 8416 sier om eiendomsretten til materialer. Det står i NS 8416 pkt. 30.1 at «Kontraktsarbeider blir hovedentreprenørens eiendom etter hvert som det utføres». Videre står det at «Materialer som er tilført byggeplassen, og som skal bygges inn, blir hovedentreprenørens eiendom når han har betalt dem.» 

Hva betyr dette for oss? Det betyr to ting: (1) om hovedentreprenøren har betalt for materiellet så blir han ny eier av materiellet. Dersom han ikke har betalt for materiellet, så blir hovedentreprenøren eier av materiellet kun dersom det har blitt bygget inn.  

I vårt tilfelle betyr dette at så lenge rekkverket ikke har blitt montert (og du ikke har fått betaling for rekkverket fra hovedentreprenøren), så kan du hente rekkverket når hovedentreprenøren er konkurs. Dersom rekkverket derimot hadde vært ferdigmontert, så kunne du ikke ha hentet rekkverket ved konkurs hos hovedentreprenøren. Se sjekklisten under! 

Sjekkliste om du kan materialer ved konkurs

Situasjon  Svar 
Har byggherren betalt for materiellet?  Du kan ikke hente materiellet 
Har byggherren betalt for materiellet, og det har blitt bygget inn?  Du kan ikke hente materiellet 
Har byggherren ikke betalt for materiellet, men det har blitt bygget inn?  Du kan ikke hente materiellet 
Har byggherren ikke betalt for materiellet, og det har ikke blitt bygget inn?  Du kan hente materiellet 

Tilfellet ovenfor viser at det er ekstra viktig for deg som entreprenør å kunne dokumentere om hovedentreprenøren har betalt for materiell eller ikke i et prosjekt.

3 raske tips for hva du bør gjøre

Her kommer tre tips fra oss om hva du bør gjøre: 

  1. Dersom hovedentreprenøren har dårlig økonomi bør du være ekstra nøye med spesifikasjonen i avdragsnotaene dine. Da kan du enkelt dokumentere om hovedentreprenøren har betalt for materiellet eller ikke.
  1. Alternativt bør du være nøye med å dokumentere når materiellet har blitt levert til byggeplassen. Dersom du gjør det, så kan du dokumentere at rekkverket (eller annet materiell) kom etter den sist betalte avdragsnotaen.  
  1. I tillegg bør du huske å merke materialene dine med navn for å hindre at konkursboet til hovedentreprenøren forsøker å ta materialet for å selge det videre. Dette er ikke et avgjørende moment, men det reduserer i hvert fall risikoen for at konkursboet ved et uhell tar i beslag i eiendeler som ikke tilhører hovedentreprenøren. 

Bonustips: å finne ut om hovedentreprenørens økonomi:

Dersom du kjenner noen som har abonnement på Bisnode, så kan dere foreta en kredittsjekk på selskapet. Der får dere selvfølgelig ikke dagens situasjon, men likevel et godt oversiktsbilde om de f.eks har mange utlegg registrert på seg. Dersom Skattetaten eller kemneren har tatt utlegg de siste ukene med «intet til utlegg», så kan du banne på at selskapet er konkurs innen noen uker. «Intet til utlegg» betyr at selskap ikke har noe aktiva igjen som Namsfogden kunne ta beslag i. De undersøker som kjent både bankkonti og andre formuesgoder. Dersom de ikke finner noe, så er det normalt intet å finne.

 

Har du forresten lest vår artikkel  1 ting du må vite – hvordan kreve regulering av mengder ETTER sluttoppgjøretsluttoppgjør?

Har du en sak du trenger hjelp med? Husk at du alltid kan få tak i kompetente entrepriseadvokater hos oss ved å bruke kontaktskjemaet under.  

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Siste nyhet

Kontakt oss