Entreprisekontoret

Ring oss nå:

970 01 943

1 steg du må gjøre for unngå ansvar for dårlige materialer i et byggeprosjekt (NS 8406)

Dette er en situasjon de fleste entreprenører vil kjenne seg igjen i – et byggeprosjekt med dårlige materialer.

I denne casen er du utførende entreprenør (du har ikke prosjekteringsansvar) for bygging av en bro. Kontrakten din er basert på NS 8406.

Rent estetisk er denne broen som alle andre broer. Kulverten består av naken betong, og skal ikke kles inn på noen måte. Broen er imidlertid nydelig plassert i en vakker nasjonalpark på Nordvestlandet, med stupbratte fosser og nakne steinberg rundt. Det er ikke tegn på dårlige materialer ved bygging eller ved overlevering.

Det viser seg at arkitekten bak denne broen har et hjertebarn i nettopp denne nydelige plasseringen. Arkitekten har nemlig lenge gått og ergret seg over at broen skulle ha naken betong, der den ville stå som en grell kontrast mot steinbergene rundt. Sånn kan man ikke ha det i det ypperste av det Norges natur har å by på!

Arkitekten har derfor klart å overbevise byggherren om at kulverten slettes ikke skal ha naken betong. Den skal tvert imot kles inn, og den skal kles inn i skifer for å passe inn i terrenget. For din del er dette greit nok. Byggherren er jo innstilt på å betale for gildet, og du har et vanlig påslag på 15 %. For din egen del betyr dette bare mer penger i kassa.

Siden hele kulverten skal kles inn med skifer, også den delen som er under vann, er du usikker på hvilken mørteltype som vil tåle fuktbelastningen. Du går for en kalkbasert mørtel, og bestiller mørtel, skifer og begynner arbeidet. Du begynner å tvile på om dette er dårlige materialer for et slikt prosjekt.

Men for et resultat det ble! Byggherren blir strålende fornøyd med arbeidet, og til og med arkitekten er fornøyd. I arkitektens øyne er dette nå er signalprosjekt for hvordan man kan få anleggsprosjekter rundt omkring i Norge til å blendes inn i landskapet.

Det er imidlertid neste vår problemene med dårlige materialer dukker opp. Etter at dere har tatt ettårsbefaringen, så ser dere at det er sprekker over hele kulverten. Det viser seg at mørtelen ikke har tålt fuktbelastningen, og skiferen har begynt å falle ut.

Dette er en lei knipe for deg som entreprenør. Som utførende entreprenør er du selv ansvarlig for at materialene du bringer inn i prosjektet kan bli brukt som forutsatt. Med andre ord er du nå i en situasjon hvor du må gjøre hele arbeidet på nytt, uten å få en krone for det.

Så hva skulle du gjort for å unngå denne knipen? Som nevnt er du i utgangspunktet selv ansvarlig for at materialene du bruker holder som forutsatt. Du har imidlertid ikke noe prosjekteringsansvar etter NS 8406. Det betyr at du, ved tvil om hvilket materiale du skal bruke, kan be byggherren om å prosjektere dette.

Slik unngår du ansvar for dårlige materialer etter NS 8406

Det du dermed kunne ha gjort for å unngå ansvar for dårlige materialer, er å be byggherre prosjektere hvilket materiell som skulle bli brukt. Etter NS 8406 pkt. 18.1 andre avsnitt er nemlig byggherren selv ansvarlig for de materialene som han krever brukt. Dersom byggherren da hadde sagt at du skulle brukt en kalkbasert mørtel, ville byggherren selv vært ansvarlig for at denne mørtelen ikke tålte fuktbelastningen fra broen.

Som eksempelet over viser kan det være høyrisiko å velge en bestemt materialtype om du er usikker på om denne materialtypen er egnet eller ikke. Det du da kan gjøre er å få byggherren til å prosjektere hvilken materialtype som skal bli brukt. Da unngår du å måtte sitte igjen med risikoen for valg av materialer.

Les gjerne også vår artikkel om hvordan du henter materialer ved konkurs hos entreprenøren.

Har du en sak der du sliter med at materialene som er brukt har en for dårlig kvalitet? Husk at du alltid kan få tak i kompetente advokater hos oss som er spesielt på entreprise ved å bruke kontaktskjemaet under.

Facebook
Twitter
LinkedIn
Email

Siste nyhet

Kontakt oss

Vi bruker informasjonskapsler for å gi innhold og annonser et personlig preg, for å levere sosiale mediefunksjoner og for å analysere trafikken vår. Vi deler dessuten informasjon om hvordan du bruker nettstedet vårt, med partnerne våre innen sosiale medier, annonsering og analysearbeid, som kan kombinere den med annen informasjon du har gjort tilgjengelig for dem, eller som de har samlet inn gjennom din bruk av tjenestene deres. Du godtar automatisk vår bruk av informasjonskapsler ved besøk.  Les mer i vår cookie-policy